Hur hittar man rätt elscooter?

Vad som är rätt elscooter är högst individuellt, men för att underlätta valet så presenteras nedan egenskaperna för olika prestanda som finns på marknaden.

Fat scooter

Fat scooter är en ny typ av elscooter. Dessa kallas även fat glider och flera andra liknande namn. Fat scootern ser ut som en tuffare motorcykel, med mycket breda däck. Maxhastigheten är upp till 50km/tim och de har i regel hög batterikapacitet.

Det viktiga när man köper en fat scooter är att köpa en modell med ett bra batteri. Vanligtvis är det LG eller Samsung celler i dessa. Även om dessa batterier kostar lite mer, kommer din fat scooter hålla längre.

En annan viktig aspekt är att batteriet i fat scootern bör vara portabelt, så att du kan ta ut och ladda batteriet enkelt på natten.

2 000W

I denna effektklass finns elscootrar som har en topphastighet på 60 km/h, och något mer under gynnsamma förhållanden. De är kraftigt byggda och tål körning i höga hastigheter. De kan användas för pendling över kortare avstånd och har inga problem med branta uppförsbackar.

De har borstlösa motorer vilket ger lägre elförbrukning än motorer med kolborstar. Det ger, tillsammans med asfaltsmönstrade däck, högre hastighet och längre räckvidd. Scootrarna kan även förses med terrängdäck för körning i terräng och på gräs, men dessa maskiner kommer bäst till sin rätt på asfalt och hårt packat grus. Toppfart och räckvidd är beroende av förarens vikt och körsätt. Vill du spara energi finns en knapp på styret för Eco-drive, vilken minskar effektuttaget till ungefär 1 000W. De är hopfällbara och har en sadel som går att ta bort. LED-belysning och bromsljus är standard.

1 600W

1 600W elscootrar är lika robusta som sina större kusiner och går nästan lika fort. De har full utrustning med LED-lampor fram och bak samt bromsljus. Motorn är borstlös och driver bakhjulet med kedja, vilket ger en pålitlig kraftöverföring. Skivbromsar fram och bak samt en löstagbar sadel kommer med. Topphastigheten är cirka 50 km/h, lite mer med en lätt förare. Räckvidden uppges vara 25 till 30 km på en laddning, vilken räcker ungefär 6 timmar. För att förlänga räckvidden finns ett reglage på styret som gör att effekten på motorn sänks till 800 – 1 000W.

Maxvikten på föraren är 140 kg. Befinner du dig i den viktklassen är det nog klokare att välja den större elscootern på 2 000W. Bak-och framhjul har fjädring för högsta åkkomfort. Scootern är hopfällbar och tar inte stor plats i garaget eller i bakluckan i bilen.

1 000W

Nu börjar det märkas skillnad mot de större elscootrarna. I den här effektklassen har scootrarna luftfyllda däck, men de är grovmönstrade i stället för att ha släta asfaltsdäck. Hastigheten uppges hos de olika leverantörerna vara 38 till 40 km/h, men räckvidden har krympt till 20 km på en laddning. Skälet till det är att dessa scootrar är försedda med en enklare motor med kolborstar samt att hjulen, som är av allroundkaraktär, har högre rullmotstånd. I denna effektklass är elscootrarna mer av fritidskaraktär.

250W

Dessa elscootrar är steget över de rena barnleksakerna. Toppfarten är 20 km/h, vilket är den högsta hastigheten en elscooter får köras i på allmän väg. Konstruktionen är enkel och maxvikten på föraren är satt till 70 kg. Hjulen är luftfyllda och bakhjulet drivs med kedja för ökad driftsäkerhet. Dessa små scootrar har en enkel trumbroms på bakhjulet.

Räckvidden uppges vara 15 km och är mer ett mått på hur länge det går att köra på en laddning. Det finns flera olika varianter och dessa små scootrar kommer både med en löstagbar sadel och utan sadel.

Bestäm vad du ska ha den till

De större elscootrarna med effekter på 2 000W och mer är till för fullvuxna och möjligen ungdomar i de övre tonåren. Om elscootern är till för barn som är i den tidiga skolåldern blir valet enkelt. Upp till 10 år räcker det bra med den enklaste modellen med en motor på 120W. Dessa modeller har i allmänhet små massiva hjul och remdrift mellan motor och bakhjul, en enkel men funktionell design. Maxvikten av vad konstruktionen tål är 70 kg och motorn har inte kraft för tyngre förare.

Är det däremot lite äldre barn ska du titta på segmentet 250 till 1 000W. De har alla mjuka luftfyllda gummihjul och bromsarna blir alltmer effektiva från den minsta, med endast trumbroms bak, till den största med skivbromsar på båda hjulen. Skillnaden i fart är även den stor, från 20 km/h till nära 40 km/h. Dessa elscootrar kan du som vuxen köra även om den minsta kommer att kännas trött med en fullvuxen på ståbrädan.