Först av allt går det att konstatera att de riktigt snabba elscootrarna inte är en leksak för barn. De största modellerna kommer lätt upp i 50 – 60 km/h, de är nog mer att betrakta som ett pendlarfordon för vuxna men samtidigt en kul leksak – för vuxna.
Kraftig konstruktion för hög fart
De största och snabbaste elscootrarna har en betydligt kraftigare konstruktion än de som mest är att likna vid leksaker. De är utrustade med fjädring för bättre väghållning och komfort. De har kraftiga skivbromsar på båda hjulen samt luftfyllda hjul. Dessa kan fås med grovt mönstrade däck för dem som även kör på grus och gräs.
Köper du en sådan scooter för att pendla till jobbet ska du välja en med sadel vilket gör den betydligt bekvämare att åka på. En påtaglig fördel med att sitta och köra är att tyngdpunkten på ekipaget blir lägre, vilket är ett plus för balansen. Sadeln är oftast löstagbar om du bara vill ha din scooter till korta transporter med många stopp.
Tekniska data
De stora och snabba elscootrarna har en avancerad elmotor av typen borstlös vilket ger en högre effekt och längre räckvidd än de enklare och billigare motorerna med kolborstar. Överföringen av kraften från motor till bakhjul sker med kedja till skillnad mot drivrem, vilket förekommer på de enklare modellerna.
Då dessa elscootrar räknas som cykel krävs det att de är utrustade med lyse fram och bak. För att få så låg förbrukning av el som möjligt bör det finnas LED-belysning på scootern. Att fylla luft i hjulen kan vara lite knepigt och pillrigt. Kontrollera hur du gör före köpet. Oftast behövs det en liten adapter till luftnippeln på scooterns däck.
Det här säger lagen
Då en elscooter anses vara en cykel så ska alla under 15 år ha hjälm då de kör eller blir skjutsade på en elscooter, oavsett storlek på scootern. Som vuxen har du att ta ställning till om du ska ha hjälm då du kör din scooter. Med en maskin som kan köras i 60 km/h i trafik är det egentligen inget att fundera över! De butiker som säljer elscootrar har även lämpliga hjälmar till sina kunder.
Det är tillåtet att skjutsa på en elscooter, och samma regler gäller här som för cykel, den som skjutsar ska vara över 15 år och den som blir skjutsad ska vara under 10 år och ha hjälm.
Lagstiftningen har inte hängt med
Då Segway kom till Sverige var rättsläget oklart vad en Segway var för något, men efter påtryckningar så kom regelverket kring cyklar även att omfatta Segway vilken kom att betraktas som en eldriven cykel och tilläts köras på cykelbana. En Segway brukar kunna köras i 18 – 20 km/h, liksom de elcyklar som nu har börjat säljas i Sverige. Därför finns det en högsta hastighet för elcyklar/elscootrar som är just 20 km/h på allmän väg. De starka motorerna på 2 000W kan ändå vara bra om det är branta backar som ska köras uppför.