På marknaden idag finns mängder med miniatyrfordon för barn som körs på el. Små bilar som ingen vuxen kan köra, eldrivna motorcyklar och kickbikes, som är eldrivna sparkcyklar. De här eldrivna sparkcyklarna kallas även för elscootrar.
Att välja scooter
Elscootrar finns i flera storlekar från rena leksaker för små barn till fartvidunder för äldre tonåringar och vuxna. Åldern och barnets mognad är viktiga parametrar då du står i begrepp att välja elscooter till ditt barn, men det finns även andra parametrar som hur den ska användas och om det är flera som ska använda den. En annan funktionsdetalj är om scootern ska ha sadel eller inte. Visserligen går sadeln att plocka bort men en elscooter med sadel kostar naturligtvis lite mera än en scooter utan sadel. Här nedan beskrivs några alternativ.
Den minsta elscootern 6 – 10 år
Den allra minsta elscootern har en motor på 120W och är avsedd för barn 6 till 10 år. Den har en enkel konstruktion med en enkel elmotor och remdrift. Remdriften fungerar bra med den måttliga effekten. De flesta elscootrarna i den här klassen har en maxvikt på föraren på 70 kg. Dels är inte själva scootern byggd för att bära mera, dels ger motorn inte kraft nog att hålla farten med en person som väger nära maxvikten. Farten på elscootern kommer upp till 10 km/h med ett barn som kör.
Mellanstor elscooter upp till 13 år
En mellanstor scooter har en dubbelt så stor motor som ger 250W och med en sådan motor kan elscootern komma upp i 20 km/h. Konstruktionen är betydligt robustare än den är hos den minsta scootern. Nu är det kedjedrift som gäller och luftfyllda gummihjul. Denna elscooter är lämplig för barn 8 – 13 år. Även äldre barn kan köra en sådan modell, men det kan bli tungt och det går långsamt.
Stor elscooter från 12 år
Här är motoreffekten 800 – 1 000W, vilket ger scootern en hastighet på 35 km/h, lite mer eller mindre beroende på motoreffekt och förarens tyngd. Förarens maxvikt är satt till 140 kg. Motorns storlek och konstruktionen i övrigt gör denna scooter lämplig även för vuxna. Räckvidden är upp till 25 km på en laddning, men det beror på förarens tyngd och på vilket underlag scootern körs. Denna typ kan även förses med terrängdäck.
Den största scootern för äldre tonåringar
I denna kategori finner du elscootrar med motoreffekter upp till 2 000W, vilket ger en toppfart på gott och väl över 50 km/h. Den är främst avsedd för vuxna personer, men den är även lämplig för äldre tonåringar
Skötsel
Materialet i de flesta elscootrar är aluminium för att hålla vikten nere och för att detta material inte rostar. Alla delar är dock inte av aluminium utan det finns delar av stålplåt som lackats eller förkromats för att motstå rostangrepp. Det är en god idé att se över din elscooter lite då och då med tanke just på rost. Är elscootern barnens leksak kan den säkert få ta emot en del törnar som kan skada rostskyddet. Det är alltid bäst att åtgärda sådana skador fortast möjligt.
Batteriet/batterierna är ett eget kapitel. Viktigast är laddningen. Innan du eller dina barn tar elscootern i bruk första gången ska du se till att batteriet är fulladdat. Sedan ska elscootern laddas efter varje användning. Batteriet mår heller inte bra av vara oanvänt längre tider. Om din elscooter inte används bör den laddas en gång i månaden. Troligen är det du som vuxen som får ta ansvar och se till att batteriet laddas regelbundet, det gäller särskilt de yngre barnens elscootrar.
Säkerhet
Oavsett om ditt barn är yngre, eller i början av tonåren, så är det lätt att barnet skadar sig om han/hon faller med en elscooter. En elscooter med små hjul är lite svårare att hantera än en cykel. De små hjulen gör att barnet kan råka illa ut om det finns gropar där scootern körs, det behöver inte vara alltför stora gropar för att den minsta scootern ska fastna. Stora hjul som på en vanlig cykel har en rätande effekt, så kallad gyroeffekt, då de snurrar och tenderar att hjälpa till med att hålla balansen, denna hjälp får du inte på en elscooter.
Då elscootern räknas som cykel ur lagstiftarens synvinkel är det obligatoriskt med hjälm för barn under 15 år. Kanske kan skateboardåkarna med sin skyddsutrustning tjäna som förebild då det gäller säkerhet. Därför är det lämpligt att använda knä- och armbågsskydd samt handledsskydd. Om olyckan är framme gäller det att minimera skadorna så mycket som möjligt.
Slutsats
Elscootern är både en leksak och ett nyttofordon, äldre barn kan ha den till och från skolan. Rätt skött och rätt körd så är elscootern riktigt rolig. Tänk på att om ditt barn ligger nära den övre gränsen till nästa kategori är det klokt att välja en större modell då det annars känns segt om elscooterns prestanda inte räcker till.